Täysi kymppi videotuotannon yrittäjänä

Kun kymmenen vuotta sitten aloitin yrittäjänä oli tilanne minulle epäilyttävän helppo. Kokemusta videotuotannosta oli noin 10 vuotta ja tehtyjä tv-spotteja muutama tuhat. Riittävä määrä maksavia asiakkaitakin suostui tekemään töitä kanssani. Moni aloittaa paljon vaikeammista lähtökohdista ilman asiakaskuntaa. Suuri ja pelottava muutos se silti oli. Miten hommaa riittäisi, mistä sitä jatkossakin tulisi ja onko minusta myyjäksi?

Alun helppouden jälkeen ei mennyt kuin pari vuotta ja ylle laskeutui uutisten lanseeraama taantuma. Asiakaskunnassa ja alalla alkoi tapahtua liikehdintää. Aiemmin hyvin tehty työ oli hoitanut markkinoinnin kuin itsestään. Työmäärä alkoi vähetä.

Samaan aikaan videotuotantoon tarvittavan kaluston määrä ja hankintahinnat laskivat. Koulut puskivat videoiden tuottajia ulos koneistoista ja harrastelijoista tuli ammattilaisia. Tuotantohinnat laskivat ja isommat tuotantoyhtiöt alkoivat kiinnostumaan myös minun höyhensarjan työsuoritteista. Murroksen keskellä myyjät ja ostajat olivat aivan uudessa tilanteessa.

Tässä tilanteessa olisi kaiketi pitänyt alkaa kilpailemaan ja markkinoimaan kovemmin. Hinnat olivat olleet jo sillä tasolla, että niillä ei ollut kannattavaa kilpailla. Ammattitaitoa ja kokemusta pystyin tarjoamaan, mutta uusia asiakkaita ilman verkostoitumista ja ihmiskontakteja ei syntyisi.

Luonteeltani en ole ekstrovertti verkostoituja. Läppä kyllä lentää jos paikalle olen vaivautunut ja tilaa jutuilleni on. Raskasta se usein on ja yleensä olen tyytynyt sivusta seuraajan rooliin. Usein olen todistanut takavasemmalta tullutta suuremmalla egolla varustettua kaveria viemässä työt sekä jälkeenpäin kunnian. Selkään taputtelulla ja karnevaaleissa pyörimisellä olisi varmasti tullut enemmän tulosta. Se ei vaan tällaiselle introvertille ole sopinut. Tässä tilanteessa olisin siis tarvinnut kumppaniksi henkilöä joka olisi hoitanut esimerkiksi tv-kanavien mediamyyjien lirkuttelun ja eläisi small-talkista. Tämän luonteisia, enemmän tai vähemmän narsistisia ihmisiä tämä ala onkin täynnä, mutta intressimme harvemmin heidän kanssaan kohtaa. Sen sijaan joustavana, kilttinä ja lojaalina luonteena olenkin usein huomannut olevani vain heidän ravintoaan.

Matkan varrelta:

Mainoksia 2010 alkupuolelta

Lapin Lumo tuotanto – www.hidastaelamaa.fi/lapinlumo

Telkkarimainonnan ovi on jäänyt takanani lievästi raolleen. Nyt käteni onkin ollut seuraavan oven kahvalla. Ihan varmuutta ei siitä ole mitä oven takaa löytyy, mutta uuden oven aukeneminen on jo tuonut tälle videoviikarille uudenlaista tekemistä. Ideoita ja projekteja on kertynyt nyt jo iso kasa ja se kasa kasvaa kasvamistaan.

Ihan helpolla ei uuden näkökulman hankkiminen ole onnistunut. Taantuma ja oma kokemattomuus hallita uutta tilannetta vei rahallisesti haastaviin ja stressaaviin tilanteisiin. Stressikuorma muuttui myös terveydellisiksi ongelmiksi. Työ tai ja ennen kaikkea niiden vähyys vei suuresti energiaa myös perheeltä sekä vapaa-ajalta. Nämä signaalit veivät minut myös uusiin tilanteisiin. Tutustuin terveyden ja hyvinvoinnin parissa työskenteleviin ihmisiin ja opiskelin itsekin Health Coachiksi. Uudet ihmiset, sekä ymmärrys ja oivallukset ovat avanneet uusia polkuja moneen suuntaan. Haasteiden kautta on myöskin tullut opittua paljon omasta luonteesta ja siitä missä itse on parhaimmillaan sekä mihin rajat tulee (tai tulisi) asettaa. Asioiden läpikäyminen on hyvästä ja siksi ehkä tätäkin juttua kirjoitan.

Tästä eteenpäin jatkan kohti tavoitetta. Opettelen sanomaan EI mielestäni huonoille jutuille jolloin oikeiden asioiden tekemiseen jää aikaa. Verkostoidun hyvien ihmisten kanssa. Ihmisten joilta saan tukea ja jotka saavat aikaan asioita. Teen hyviä juttuja ilman, että raha olisi keskeisin tekijä, koska hyvät jutut tuovat mukanaan lisää hyviä juttuja. Hinnalla en kilpaile. Halvalla se menee kuitenkin.

Kiitos mukana olleille ja tuleville osallisille!

Ilari ”Ile” Laine

yritteliäs

Katso linkit nykyhetkeen:

Vimeo-tilillä

uusimpia töitä näytillä.

somevideo.fi

– yhteistyökuvio joka vastaa somen kasvavaan videotarpeeseen.

Drumsö Brand Machine

– monipuolinen luova suunnittelutoimisto, jossa saan kunnian olla mukana.

Friii

– freelancerverkosto josta myös löydyn.

2017-04-02T16:33:00+00:00 March 31st, 2017|